Yhteystiedot

Lisää yhteystietosi tähän klikkaamalla salamaikonia, joka ilmestyy tuodessasi hiiren tämän tekstin päälle

Abraham Ruoranen (1832-1912)


Abraham Abrahamin poika Ruoranen syntyi Multian pitäjän Isojoen kylässä v. 22.12.1832.
Abraham Ruoranen oli äitini isän (Juho Kalervo Kaupin) äidin (Aina Kristiina Kaupin os. Ruoranen) isä.                  Abraham eli värikkään elämän, jota hallitsi syvä uskonnollisuus, mutta myös syvä katkeruus.

Suomen kansakoulujen matrikkelin(kevätlukukautena 1880, toim. Gustaf Lönnbeck, s.189) artikkelissa kerrotaan:

"Kk:n opettja A. Ruoranen perusti omistamalleen Multian tilalle kk:n, jolle v:apua myönnettiin 10.5.71. Nykyään kuntakin ottaa osaa koulun kannatukseen. Kk:n nykyinen asema, kirkonkylässä, pappilan maalla, kauppias Sihvon kartanossa, ihana, edullisimpia kulkuneuvojen suhteen; lähistöllä oppilaille sopivia kortt. jotenkuten. Matkaa lähimpiin kyliin 3v., lähimpään kk:uun 18v.. K:huoneus hyyrätty, ei juuri hyvässä kunn. Sisältää 1 opetussalin, 2 huon. ja kyökin op:lle. Ilmanvaihdosta ainoastaan ovien ja pellien auki pitämällä välitunnilla. Ulkohuoneita riittävästi. K:kalujen ja op.välikappaleiden arvo n. 600mk."

Abraham Ruorasen omaelämänkerta "Syvien vesien kautta" on siinä muodossa, kuin hän sen itse kirjoitti todennäköisesti v. 1909. Ne kohdat, jotka olivat hieman epäselviä, on kirjoitettu kursivoidusti. Kohdat, joista emme ollenkaan saaneet selvää, on merkitty kysymysmerkeillä.
Olen pyrkinyt todentamaan elämäkerrassa kerrottuja tapahtumia erilaisilla dokumenteilla, joita olen kerännyt arkistoista, kirjastoista ja internetistä.

Marjaana Kauppinen