Yhteystiedot

Lisää yhteystietosi tähän klikkaamalla salamaikonia, joka ilmestyy tuodessasi hiiren tämän tekstin päälle

Antti Piirainen (1858-1928)


Antti syntyi Impilahden Pitkärannassa 1858. Vanhemmat, Heikki Piirainen ja Maria Eskelinen, olivat muuttaneet n. Vuonna 1850 Pielisjärveltä Pitkärantaan kuparikaivokselle töihin. Heikillä ja Marialla oli muutaessaan mukanaan syntymäseurakunnassaan, Nurmeksessa, vuonna 1843 syntynyt tytär Leena, ja Pielisjärvellä vuonna 1847 syntynyt Matti. Perhe kasvoi Pitkärannassa vielä viidellä pojalla, Heikillä, Pekalla, Eskolla, Antilla ja Mikolla. Työläisten lapsista suuri osa kuoli kulkutauteihin jo pieninä, niinpä Heikin ja Mariankin lapsista tytär Leena kuoli Pitkärannassa 14-vuotiaana punatautiin, Pekka kuumetautiin 1-vuotiaanaja Esko lavantautiin alle vuoden ikäisenä.

Kun leipä ei tahtonut riittää Pitkärannan kaivostöilläkään, muutti perhe paremman toimeentulon toivossa Pietariin 1850-luvun lopulla. Pietarissa kuoli sitten taas kaksi vanhinta poikaa, Matti ja Heikki 1860-luvun loppupuolella. Seitsemästä lapsesta kasvoi aikuiseksi siis vain kaksi nuorinta, Antti ja Mikko. Antti avioitui ensin Anna Neuvosen kanssa, ja tämän kuoltua Eeva Harakan, s. 1871 kanssa lyhyen leskeysajan jälkeen. Antti hankki tienesteillään Kytösyrjän kylästä pienen maapalstan, johon rakensi talon perheelleen.

Aina ei pelkkä ahkeruuskaan auttanut, kun rahaa tarvittiin ison perheen elatukseen ja rakennustarvikkeisiin. Antti sortui yrittämään laitontakin elinkeinoa: yhdessä vanhimman poikansa kanssa hän keitteli kotipolttoista ja möi sitä kyläläisille. Epätoivoisena tekona hän erehtyi vielä vastustamaan poliisia, minkä vuoksi hänet tuomittiin sakkoihin ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Asia uutisioitiin lehdessä varoittavana esimerkkinä muille.

(Laatokka-lehti 19.12.1903)

    Antti ja Eeva

      Antti Piirainen ja Eeva Harakka  

 

Mikko-veli rakensi talonsa Leppäsillan kylään, jossa viljeli maataan kuolemaansa asti vuoteen 1924. Mikon seitsemästä lapsesta tiettävästi vain kolme kasvoi aikuiseksi. Antin kymmenestä, kahdesta eri avioliitosta syntyneestä lapsesta kuusi eli aikuisikään. Antti oli ahkera mies, ja poikansa Edward kertoo kunnioittaneensa ja pelänneensä isäänsä vielä kolmikymppisenä niin, ettei ollut tohtinut tupakoida tämän nähden.