Yhteystiedot

Lisää yhteystietosi tähän klikkaamalla salamaikonia, joka ilmestyy tuodessasi hiiren tämän tekstin päälle


 Heikki Mikander s.04.07.1814 Tyrnävällä k.25.11.1890 SavonlinnassaKesällä 2003 aloitimme tutkia Viljo Mikanderin esipolvia lahjaksi hyvälle ystävällemme ja tyttäremme kummille Juha Mikanderille.

Alku sujuikin helpohkosti, koska lähtöhenkilöstämme, Viljon veljestä Martista oli riittävän tarkat lähtötiedot.
Selvitimme, että veljeksien isoisä oli Säämingissä syntynyt Fridolf. Fridolfin isä Heikki (Henrik) Mikander sitä vastoin ei ollut Savonlinnan alueelta kotoisin, vaan kirkonkirjoissa syntymäpaikaksi oli mainittu Liminka, kuolinilmoituksessa oli syntymäpaikkana epämääräisemmin ”Pohjanmaa”.
Limingasta emme Heikki Mikanderia löytäneet, emme myöskään ketään muutakaan Mikanderia. Kannuksessa oli runsaasti Mikandereja, mutta oikea Heikki Mikander ei ollut syntynyt sielläkään.

Yhden ratkaisevista vihjeistä saimme sukututkimusseuran keskustelupalstalta, jossa helsinkiläinen Pentti Mattila oli etsinyt Tyrnävällä syntynyttä Matti Mikanderia.
Löysimmekin Matti Matilaisen, jonka kohdalla oli myös merkintä ”Mikander” Tyrnävän rippikirjoista. Varhaisemmasta rippikirjasta löytyi veljeksien Matti ja Heikki Matilaisen kohdalla merkintä muutosta Ouluun v. 1833.

Oulun rippikirjoissa Matin kohdalla oli merkintä muutosta takaisin Tyrnävälle, joka tuohon aikaan kuului Limingan pitäjään, ja Heikin kohdalla maininta muutosta Pietariin. Molemmat veljekset olivat olleet Oulussa nikkarin opissa. Tuohon aikaan käsityöläisillä oli tapana ottaa käyttöönsä virkanimi, ja Matti ja Heikki olivat tästä lähtien Mikandereja. Heikki vietti Pietarissa reilun vuoden. Pietarin Marian suomalaisen seurakunnan merkintöjen mukaan Heikki Matilainen-Mikander muutti Savonlinnaan v. 1841. Heikki vietti loppuelämänsä Savonlinnassa. Takaisin Tyrnävälle muuttaneen Matti Mikanderin jälkeläiset vaihtoivat nimensä 1800-luvun lopulla Mattilaksi.