Yhteystiedot

Lisää yhteystietosi tähän klikkaamalla salamaikonia, joka ilmestyy tuodessasi hiiren tämän tekstin päälle


Jaakko Kärki (1875-1968)


(Jaakko Kärjen muistokirjoitus LIITTO-lehti/1968)

 

"Pudasjärven vanhin asukas, 93-vuotias Jaakko Kärki sai iäisyyskutsun Pudasjärven vanhainkodissa, joss hän oli viettänyt jo useita vuosia heikentyneen terveytensä tähden. 

Kärki-pappa, jolla nimellä hänet kotikylässään Sarajärvellä tunnetaan, on syntynyt Haapavedellä 8.8.1875 ja siirtynyt nuorena miehenä pohjoiseen metsätöihin. Sarajärvellä hän löysi elämänkumppaninsa Saralasta.

Yhdessä rakennettiin oma koti Kärkelä, ja ahkerana ja kovana työmiehenä hän hoiti tilansa mallikelpoiseen kuntoon kasvattaen myös suuren lapsijoukon. Kaksi nuorinta poikaa hän sai antaa isänmaan puolesta viime sodissa. Hän oli käsistään taitava mies valmistaen puusta kaikenlaisia astioita, kelkkoja ja rekiä. Sarakylän kansakoulun veistonopettajana hän toimi monet vuodet.

Kun sanomalehti Liiton perustava kokous oli Oulussa, oli Jaakko Kärkikin maakunnan miehenä omaa lehteä perustamassa. Vielä vanhuuden päivinä, vaikka kuulokin alkoi jo olla heikko, hän seurasi aikaansa lukien joka päivä Liiton. Hän kuului myös elämänsä ajan Maalaisliittoon aina sen perustamisesta lähtien.

Jo nuorena miehenä hän oli käsittänyt elävän uskon. Hän kuului Sarakylän Rauhanyhdistyksen perustaviin jäseniin. Huumorintajuista, hyvää pappaa ja naapuria muistelevat rakkaudella ja kaipauksella omaiset ja ystävät."

 

 

 

     Jaakko Kärki

     Jaakko Kärki  

 

 

 

     Hautakivi

            Jaakko Kärki ja Anna Sarala  

 

 

 

     Hautakivi

            Hauta Sarakylän hautausmaalla Pudasjärvellä