Yhteystiedot

Lisää yhteystietosi tähän klikkaamalla salamaikonia, joka ilmestyy tuodessasi hiiren tämän tekstin päälle

Eeva Harakka (1871-1960-alku)


Eeva Harakka syntyi Impilahden kirkonkylässä talollisenpoika Yrjö Harakan ja vaimonsa Leena o.s. Laitisen lapseksi 11.2.1871.Muita lapsia perheessä oli ainakin Juhana, Anna ja Matti, Aleksanteri ja Ida. Matista tuli myöhemmin suutari ja hän muutti naimattomana Joensuuhun vuonna 1904.
Myöhemmin perhe asui kirkonkylällä mökkiläisinä. Eevan isästä Yrjöstä tyttärenpoikansa Edward Piirainen kertoi haastattelussa, että muistaa ukkinsa istuneen Vehkalammilla usein ongella ja kiukutelleen huonoa kalansaalistaan vaimolleen Leenalle. Yrjö ja Leena Harakka elivät viimeiset vuotensa kirkonkylällä kunnan elätteinä, jonka asian Edward myös isovanhemmistaan muisti. Eeva avioitui 19-vuotiaana 32-vuotiaan leskimiehen, Antti Piiraisen kanssa 1890. Antilla oli ennestään ensimmäisestä avioliitostaan kolme lasta, joista vanhin, Antti, oli yhdeksänvuotiasja nuorin Maria vasta vajaa kaksivuotias. Joutui siinä nuori vaimo koville, kun yhteisiäkin lapsia alkoi syntyä. Yhteensä Eeva ja Antti saivat ainakin kuusi lasta, joista aikuisiksi kasvoivat Ida, Hanna ja Edward.

        Eeva Harakka

      Eeva Harakka  

  

 

Eevan ja Antin lapsista Ida muutti noin kaksikymmenvuotiaana Neuvostoliittoon tarkoituksenaan olla siellä vain muutaman kuukauden ajan. Ida oli kokenut Suomessa epäonnisen avioliiton, mutta löysi Neuvostoliitosta itselleen uuden puolison. Ida perheineen asui Keski-Venäjällä, Mustanmerenen rannalla ja Virossa. Lapsiakin syntyi kaksi tytärtä, Anna ja Lilja.Eeva Harakka ei nähnyt tytärtään Idaa 40 vuoteen, kunnes vuonna 1957 Ida onnistui saamaan matkustusluvan ja pääsi tapaamaan vanhaa, 87-vuotiasta äitiään. Äiti-Eeva ei kuitenkaan voinut enää nähdä tytärtään, koska oli sokeutunut. Vanhojen sukulaisten tapaaminen oli kuitenkin riumukas tapahtuma, ja Ida ja veljensä Edward pistivät juhlan kunniaksi oikein jaloilla koreaksi ja tanssivat valssia Piiraisten tuvan lattialla Kuopion Vaajasalossa. 


      (Punasävyisten kuvien lähde: KUVA-POSTI N:O 46 14.11.1957)

                 Ida ja Edward tanssii

      Edward tanssimassa siskonsa Idan kanssa  

 Eeva Harakka ja lapset

     Eeva Harakka ja lapset  

 

Ida ja Edit

     Ida Kornilova ja Edit Piirainen 

     Eeva kuoli Vaajasalossa 1960-luvun alkupuolella, mutta tarkempi kuolinaika ei ole tiedossani.